Zeca Augusto

Milton Augusto

Aron de Jesus

Vina

David Cutane

Iris Min. Matola Rio

Het project in Matola wordt gerund door de Nederlandse Corrie Ockhuysen en is gestart in 2005. Corrie huurde in 2005 een huisje in Matola en nam, naast haar geadopteerde dochtertje een weesjongen in huis. Daarna kwamen er al snel meer kinderen bij die hulp nodig hadden.

Het project richt zich vooral op kinderen met aids. Vaak ondervoed en ziek worden ze het centrum binnen gebracht. Na verschillende aids testen, ziekenhuis bezoeken en juiste medicatie bloeien de kinderen vaak snel op. Door de juiste begeleiding en in een veilig warm huis komen de kinderen vaak snel op gewicht en is er ruimte voor herstel. Dankzij sponsoring kunnen ze naar school en bouwen aan een hoopvolle toekomst.

Op dit moment wonen er 60 kinderen in het kindertehuis, waarvan de helft inmiddels tieners zijn. De visie is om kinderen met aids, of kinderen die hun ouders hebben verloren aan aids te helpen. Het kindertehuis maakt deel uit van Iris Ministries.

Projecto Nova Vida

Het project in Mozambique genaamd Nova Vida wordt gerund door Pastor Fernando en zijn vrouw Amalia. Naast hun werk als voorgangers, hebben ze ook de visie om (wees) kinderen op te vangen. In Bobole waar ze zelf wonen hebben ze een aantal kinderen opgenomen in huis. Hier worden de kinderen liefdevol opgevangen en krijgen ze de kans om naar school te gaan en aan hun toekomst te werken.

Elke vrijdagavond is er worship en aanbidding en in de weekenden bijbel studies. Zo leren de kinderen om het woord samen te bestuderen en elkaar te helpen wanneer iemand het moeilijk heeft. De onderlinge band is erg goed. Het is net een groot gezin.

Machava Mozambique


Het project in Machava is onderdeel van Iris Ministries. Deze bediening is in 1980 opgericht door Roland en Heidi Baker. Jarenlang reisden zij de wereld rond als zendelingen. Dag in dag uit waren zij getuige van de armoede en nood in de wereld. In 1995 besloten Roland en Heidi om permanent te verhuizen naar Mozambique en zorg te dragen voor de vele straatkinderen die Mozambique telt. Sindsdien hebben ze verschillende kinderdorpen geopend in dit land.

Het Machava kinderdorp was één van de eerste kinderprojecten die ze hebben opgezet.
Dit kinderdorp wordt geleid door Jesse en Raquel Braga samen met hun team van locals. Intussen wonen hier ongeveer 60 kinderen. Een leuke anekdote is dat een van de leiders hier achttien jaar geleden zelf is opgevangen door Roland en Heidi Baker.

Deze kinderen worden veelal door maatschappelijk werk naar het centrum gebracht omdat ze in erbarmelijke omstandigheden leven. Soms vinden ze de kinderen op straat en weet niemand waar de ouders zijn en weet het kind niet meer waar hij of zij vandaan komt.

Doordat het project aan een dorp grenst kunnen zowel de kinderen van het project als de kinderen uit het dorp naar de school die staat op het terrein van het kindercentrum. Daarmee is de saamhorigheid groot en kunnen de dorpsbewoners bij het centrum aankloppen als ze nood hebben en staan de kinderen van het centrum wat dichterbij het dorpsleven.

Tina Alberto

Maida Henriques